субота, 26 листопада 2016 р.

НА ПРОГУЛЯНЦІ МИ ГРАЄМО, А ЩЕ Й ДОПОМАГАЄМО!

Значення праці в природі для розвитку дошкільника

Природа - джерело найяскравіших вражень для людини, а праця в природі -  ще один з доступних видів діяльності для дитини дошкільного віку. Це єдина праця, в результаті якої малюки виробляють матеріальні цінності. Цінність праці у природі полягає в тому, що діти мають справу не з предметами, а з реальними об’єктами природи.

 


    Праця в природі – один із провідних чинників усе­бічного розвитку дітей. Перш за все трудова діяльність корисна для здоров'я, а посильна праця дітей на повітрі, з правильним чергуванням праці та відпочинку, сприяють розвитку та зміцненню фізичного стану, удосконалює рухи та стимулює діяльність різних ор­ганів і систем організму. 




Рухи дитини, яка володіє трудовими навичками, більш точні та впевнені, вона ліпше орієн­тується у просторі, їй зрозуміліший плин часу. 









Під час трудових дій відбувається розвиток усіх пізнавальних процесів — активного сприймання, уяви, уяваги, пам'яті. Включається в роботу мислення, адже дитині потрібно порівнювати, зіставляти предмети, з якими вона працює, встановлювати найпростіші закономірності явищ тощо.






 Праця у природі сприяє розвитку спостережливості, допитливості, вихованню інтересу до сільськогоспо- дарської праці та поваги до лю­дей, які нею займаються. У процесі праці діти ознайомлюються з най­простішими технічими пристосуваннями, знаряддями, оволодівають навичками роботи з ними, вчаться дбайливому ставленню до природи.




Праця у природі дуже важлива дляінтелектуально­го розвитку
 дітей
Неоцінен­не значення праця має і для морального виховання, адже під час
роботи виховуються такі якості особистості, як здатність до подолання перешкод, спостережливість, зосередженість, старан­ність, дисциплінованість, самостій­ність, ініціативність.










Праця дітей в природі - один із основних практичних методів розвитку малюка
Основними формами організації праці в природі у нашому дошкільному закладі є доручення, чергування та колективна праця.





Немає коментарів:

Дописати коментар